Na jesienny czy zimowy wieczór z przyjaciółmi najlepszy jest grzaniec z pomarańczami. Niezwykle rozgrzewa ciało i ducha i doskonale pasuje do mroźnych imprez. Kojarzy mi się z miłymi wypadami na narty lub spacery po górach i wieczornym biesiadowaniem z grzanym winem wśród przyjaciół. Na rynku znajdziemy wiele gotowców w postaci grzańców, jednak polecam wykonać go samodzielnie – jest bardziej aromatyczny.


Grzaniec z pomarańczami – przepis

Składniki:

butelka półsłodkiego wina
łyżeczka goździków
pół łyżeczki lub kora cynamonu
pół łyżeczki tartego imbiru
szczypta gałki musztatołowej
odrobina mielonego ziela angielskiego
kilka gwiazdek anyżu
1 pomarańcza

Wykonanie:

Pomarańczę wyszorować. Pokroić w plastry. Do garnka wlać wino i dodać przyprawy. Dodać pomarańcze. Wolno podgrzewać wino, aby nie dopuścić do zawrzenia, gdyż inaczej cały alkohol nam wyparuje. Jeśli mamy termometr kulinarny możemy pilnować temperatury do max. 60°. Wino przecedzić przez sitko, chociaż ja wolę gdy wszystkie przyprawy pływają w winie i oddają nadal swój smak.

Gorący grzaniec z pomarańczami rozlać do szklanek – polecam rewelacyjne słoiczki z rączką do drinków.

Do przepisu można również wykorzystać wino wytrawne, dodając do niego łyżkę miodu.

Smacznego.