Guacamole to meksykański sos czy też pasta przygotowywane na bazie awokado. Meksykanie jedzą je niemal do każdej przystawki. Tajemnicą smaku guacamole są zrównoważone smaki pozostałych składników. Sos jest idealny do tortilli, nachosów czy bagietki. Spróbujcie go też z paluchami chlebowymi. Jest przepyszny.


Guacamole – przepis

Składniki:

1 duże dojrzałe awokado (miękkie)
2 ząbki czosnku
pół świeżej papryczki chili
1 limonka
pół czerwonej cebuli
4 pomidorki koktajlowe
sól
pieprz

opcjonalnie:

świeża kolendra
oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Awokado umyć i przekroić na pół wzdłóż. Łapiąc rękoma obie połówki przekręcić owoc aż się rozpołowi. Aby wyjąć pestkę wbić w nią nóż i wyjąć wraz z pestką. Łyżeczką wydrążyć awokado, a miąższ wrzucić do miseczki. Z limonki wycisnąć sok i dodać od razu do awokado, aby zapobiec jego ściemnieniu, przy okazji widelce rozcierając owoc (można wykonać to także w moździerzu lub malakserze). Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę i cebulkę posiekać drobno. Pomidorki drobno pokroić. Dodać do awokado i wymieszać do powstania pasty/sosu. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę oliwy.

Opcjonalnie do podstawowej bazy można dodać np. kolendrę.

Guacamole jest pyszne, o maślanej konsystencji, idealne jako sos do chipsów czy nachosów. Super pasuje do świeżej bagietki. Palce lizać!

Smacznego.