Indyk w curry z chińskim makaronem to propozycja dla osób gustujących w orientalnych smakach.

Lekko pikantne i wyraziste smaki, w ciekawej kompozycji –  w kuchni wchodniej czuje się każdy element smakowy dania a jednocześnie dokonale smaki komponują się ze sobą w całość. Uwielbiam takie połączenia, gdzie czuję nutę limonki czy kolendry a całą potrawa powala smakiem i zapachem.

Indyk w curry z chińskim makaronem – przepis

Składniki:

400 g fileta z indyka
paczka makaronu jak z zupki „chińskiej”
fasolka zielona świeża (lub mieszanka różnych fasolek mrożonych)
papryka czerwona
por
dymka
oliwa
1 łyżka curry w proszku
świeży imbir
świeży czosnek
sos sojowy
pieprz
300 ml wody przegotowanej
papryczka chili świeża lub suszona
sok z limonki
świeża kolendra

Wykonanie:

Indyka oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić indyka i lekko obsmażyć (3-4 minuty). Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Warzywa oczyścić i pokroić w paski. Fasolkę lekko podgotować, aby zmiękła. Warzywa dodać do indyka o chwilę podsmażać. Dodać czosnek, imbir i chili. Doprawić sosem sojowym, curry i pieprzem.  Zalać przegotowaną wodą i zaczekać do zawrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić makaron. Cały czas mieszać, aż do momentu odparowania całej wody.

Danie doprawić według gustu. W wersji ostrzejszej można dodać więcej chili. Udekorować świeżą kolendrą i/lub kiełkami. Polać sokiem z limonki.

Smacznego.