Kto powiedział, że jajecznica to tylko ze szczypiorkiem? U mnie dziś za „zielone” robiły szparagi. I powiem Wam – to jedna z najlepszych jajecznic jakie jadłam. Szparagi w jajecznicy przepysznie chrupią, a smak boczku podkreśla charakter tych zielonych cudeniek. Jeszcze chwila i zrobię z nimi deser. Czyżbym się uzależniła?

Jajecznica ze szparagami – przepis

Składniki:

5 jajek
około 10 szparagów
4 cienkie plasterki boczku
2 małe dymki
sól
pieprz

Wykonanie:

Dymki kroimy w plasterki (jeśli mamy większą cebulkę pokrójmy ją w kosteczkę). Boczek również kroimy dość drobno. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy cebulkę. Podsmażamy chwilkę, aby wytopić tłuszcz. Szparagi oczyszczamy i odrywamy zdrewniałą końcówkę. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Kroimy każdego szparaga na 3 części, jeśli są grubsze także wzdłuż.

Gdy boczek z cebulką się podsmażą na patelnię wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy. Mieszamy do powstania odpowiednio ściętej jajecznicy (tak jak lubimy). Dodajemy szparagi i chwilę mieszamy. Jajecznica ze szparagami to doskonałe śniadanie dla rodziny i przyjaciół, szczególnie gdy poprzedni wieczór minął nam w imprezowej atmosferze :)

Smacznego.