Jajka faszerowane kawiorem robię zawsze, gdy uda mi się natrafić na świeżą ikrę z łososia. Fantastyczny lekko słonawy smak to doskonały pomysł na przekąskę. Przepis jest bardzo prosty, ale gotowe jajka zaskoczą Twoich gości. Polecam podać tę pyszną przekąskę na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane kawiorem – przepis

Składniki:

świeża ikra z łososia
cebula
cytryna
olej
sól
pieprz
magi
jajka ugotowane na twardo
majonez
natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Wykonanie:

Ikrę przełożyć na sito i obficie zalać wrzącą wodą. Sparzoną ikrę obrać z błony wybierając dokładnie kuleczki ikry po czym wypłukać je dokładnie pod zimną wodą. Tak przygotowaną ikrę skropić cytryną, polać olejem, posolić do smaku i dodać drobno posiekaną cebulę. Doprawić pieprzem, odrobiną magii i wymieszać. Odpowiedni smak kawioru należy testować według własnych upodobań smakowych. Tak gotowy kawior jest gotowy do jedzenia np. z bagietką. My dziś przedstawiamy go w wersji wielkanocnej z jajkiem.

Ugotowane jajka delikatnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Wyciągnąć żółtka i rozkruszyć je widelcem. Dodać kawior i odrobinę majonezu do połączenia składników (w wersji mniej kalorycznej można użyć jogurtu naturalnego). Delikatnie wyrobić masę i nakładać do białek formując „czubek”. Udekorować zieleniną.

Jajka faszerowane kawiorem – elegancka i wytrawna wersja jajek na Wielkanoc oraz doskonała przekąska na każdą imprezę.

Smacznego.