Wiadomo, że jak Wielkanoc to jajka. Ale na wielu imprezach też goszczą jajka więc mam dla Was dziś przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. Jajka w szynce smakują i wyglądają świetnie. Prezentują się bardzo elegancko, więc można je podać na eleganckim przyjęciu czy też na zwykłej domówce. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają skomplikowanych składników. To po prostu jajka, szynka i szczypiorek. A razem tworzy cudną całość. U mnie w tym roku wylądują na świątecznym stole.

Jajka w szynce – przepis

Składniki na 6 sztuk:

8 plastrów dobrej jakość szynki (dużych plastrów)
6 jajek
1 duża łyżka majonezu
pęczek długiego szczypiorku
sól
pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Odcinamy kawałek wzdłuż tak, aby postawić jajko (szerszą stroną w dół). Odcinamy jajko z góry i wyciągamy żółto. Siekamy wraz z odciętym białkiem. 2 plasterki szynki kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy (pół pęczka). Pokrojone jajka, szynkę i szczypiorek mieszamy, dodajemy sól, pieprz i majonez.

Pozostały szczypiorek zaparzamy wrzątkiem. Osuszamy. Każde jajko zawijamy plastrem szynki (w zależności od szerokości szynki możemy złożyć je na pół) i spinamy wykałaczką. Nakładamy jajeczny farsz do środka, z górką. Obwiązujemy sparzonym szczypiorkiem. Jajka w szynce podajemy na stół.

Smacznego.