Kolejna z propozycji na wielkanocny stół to jajka z pastą z wędzonego łososia. Jako, że propozycji na jajka faszerowane jest wiele, pewnie mój przepis nie będzie niczym nowym, ale bardzo lubię tak podane jajka – koniecznie z łososiem wędzonym na ciepło. Na moim stole w święta nie może zabraknąć tej pozycji. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – polecam.

Jajko to jeden z najstarszych i najpopularniejszych symboli. W różnych kulturach to między innymi talizman zabezpieczający przed złem, odradzanie się życia, zwycięstwo życia, radość, prastara magia… Jajko wielkanocne w kulturze chrześcijańskiej jest znakiem nowego życia, przezwyciężeniem śmierci porównanym do przebijania skorupki. Wykluwający się kurczak dla chrześcijan symbolizuje zwycięstwo życia, jest znakiem Chrystusowego i ludzkiego zmartwychwstania. Jajko jest nadzieją, próbą cierpliwości, której należy się poddać, aby zobaczyć ukryte wewnątrz pisklę (Wikipedia).

Jajka oprócz symboliki i oczywiście aspektu kulinarnego to także element zwyczajowych zabaw kultywowanych w wielu krajach na świecie. Kojarzy się z tańcami, śpiewem i różnymi grami dla dzieci i dorosłych. W wielkanocnej tradycji malujemy jajka na różne kolorowy i w różne wzory. Popularnie wszystkie zwie się pisankami. W rzeczywistości należy tu odróżnić najczęściej spotykane pisanki od występujących głównie w północnej części kraju – „kraszanek”, w Krakowskiem i Łowickiem zaś – „nalepianek” oraz mazowieckich – „wyklejanek”.

Jajka z pastą z wędzonego łososia – przepis

Składniki:

6 jajek
150 g łososia wędzonego na ciepło
majonez
sól
pieprz

do dekoracji: kiełki brokuła/szczypiorek

Wykonanie:

Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Delikatnie obieramy, aby nie uszkodzić białka. Każde jajko nacinamy z góry na 1/4, ściągamy nacięty fragment białka i ostrożnie wyciągamy żółtko. Robimy tak ze wszystkimi jajkami. Żółtka wrzucamy do miski. Łososia dzielimy na drobne kawałeczki i dodajemy do żółtek. Solimy i pieprzymy, dodajemy majonez (około 1 łyżki) i dokładnie rozcieramy całość na pastę. Doprawiamy lub dodajemy majonez jeśli uznamy, że czegoś jest zbyt mało.

Pastę łososiową umieszczamy w rękawie cukierniczym lub grubym worku, w którym robimy dosyć szeroki otwór i każde jajko nadziewamy pastą (możemy też użyć końcówki do dekoracji ciast np. Wilton)10. Jajka z pastą z wędzonego łososia układamy na półmisku, dekorujemy szczypiorkiem lub kiełkami.

Smacznego.