W tym roku przed świętami testuję różne pomysły na jajka. W końcu trzeba by trochę ten wielkanocny stół trochę rozwinąć o nowości. Nie powiem, że uwielbiam na święta klasykę bo to wiadomo, ale kilka nowych ciekawych przepisów – szczególnie na jajka by się przydało. Nie od dziś wiadomo też, że jajka to też świetna przekąska na imprezę, więc złamię trochę klasykę i w tym roku zamiast jajka w majonezie podam np. jajka zapiekane w szynce parmeńskiej, jajka faszerowane zawinięte w szynkę wędzoną, jajka z awokado i rzeżuchą i jajka faszerowane pieczarkami. Mam nadzieję, że zdążę podzielić się z Wami przepisami.

Jajka zapiekane w szynce – przepis

Składniki na 6 porcji:

6 plastrów szynki parmeńskiej lub serrano
6 jajek
garść tartego sera np. mozzarelli
3 suszone pomidory
sól
pieprz
świeża rzeżucha/kiełki/szczypiorek/natka pietruszki – do wyboru
odrobina masła

Wykonanie:

Do wykonania tej przekąski potrzebujemy formę do muffinów. Natłuszczamy masłem 6 dołków w formie i układamy plaster szynki tworząc miseczkę. Na szynkę sypiemy odrobinę sera, suszone pomidory siekamy drobno i układamy na ser. Do każdej szynkowej miseczki wbijamy 1 świeże jajko. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bo szynka jest słona, zawsze możemy dosolić na talerzu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut. Jajka zapiekane w szynce wyciągamy podważając nożem, układamy na półmisku lub talerzu i dekorujemy zieleniną – u mnie świeżą rzeżuchą. Pychota.

Smacznego.