W dzisiejszych czasach według najnowszych badań nowotwory są drugą, co do wielkości przyczyną zgonów na świecie. Co więcej, większość piśmiennictwa postuluje, że ponad 35% nowotworów ogółem spowodowana jest dietą (są to więc tzw. nowotwory dietozależne), dlatego też wartość ta powinna być zredukowana. Dane te są zatrważające, dlatego też uważa się, że profilaktyka onkologiczna powinna być szeroko znana, rozumiana i stosowana w społeczeństwie.

Występowanie nowotworów a spożywana dieta.

Głównym czynnikiem ryzyka występowania nowotworów jest zła, nieodpowiednia dieta. Popełniane przez nas błędy żywieniowe mogą prowadzić do schorzeń różnorakich narządów w zależności od konkretnego czynnika dietetycznego.

Najważniejsze czynniki żywieniowe wpływające na zwiększenie ryzyka nowotworów złośliwych to:
1. Mięso czerwone i przetworzone jest odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, w tym okrężnicy i odbytnicy.
2. Sól, solona i słona żywność sprzyja nowotworom żołądka. Głównie spożywamy ją wraz z żywnością wysokoprzetworzoną.
3. Dieta bogata w wapń warunkuje występowanie raka prostaty (gruczołu krokowego).
4. Żywność zawierająca aflatoksyny (produkty metabolizmu grzybów z rodzaju Aspergillus) odpowiedzialna jest za wystąpienie raka wątroby.
5. Nadmierne i częste spożywanie alkoholu warunkuje występowanie prawie wszystkich nowotworów dietozależnych czyli: raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy), a także piersi.
6. Beta-karoten (stosowany w suplementach diety) może być odpowiedzialny za wystąpienie raka płuc (u osób palących tytoń). Stosowany jako składnik zwyczajowo spożywanej diety, nie ma działania kancerogennego (tworzenia zmian nowotworowych).

Na czym polega profilaktyka nowotworowa?
Aby mówić o profilaktyce nowotworowej należy wspomnieć tu o podstawowych zasadach żywienia pozwalających na utrzymanie zdrowia. Jej nadrzędną cechą jest ciągłość, gdyż dieta taka powinna być stosowana przez całe życie osobnicze. Styl odżywiania się odpowiedni dla indywidualnych potrzeb organizmu oraz umiarkowana aktywność fizyczna są optymalnym sposobem podtrzymania potencjału zdrowotnego, pozwalając uniknąć zachorowaniu na wiele chorób przewlekłych takich jak nowotwory, choroby układu krążenia oraz choroby metaboliczne.

Ważne jest zatem aby uwzględnić wszystkie aspekty korelujące ze sobą w występowaniu i prewencji onkologicznej takie jak: aktualne zalecenia żywieniowe, realizowanie aktywności fizycznej, utrzymywanie należnej masy ciała, ograniczenia spożycia produktów zwierzęcych, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych kosztem zwiększenia spożycia produktów pochodzenia roślinnego, unikanie używek i alkoholu oraz nadmiernego dosalania potraw, zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich oraz warzyw i owoców bogatych w substancje bioaktywne.

Aby prościej było zwizualizować sobie powyżej przedstawione zasady postępowania, warto sięgnąć po indywidualny plan żywieniowy skonstruowany przez specjalistów z zakresu żywienia, czyli
dietetyków. Pomocą w tym zakresie służy portal DIETMAP.PL. Jest on odpowiedzią na rosnącą potrzebę zmian zarówno żywieniowych, jak i zdrowotnych, choć wiadomo, że oba procesy są ze sobą silnie powiązane. Portal DIETMAP.PL oferuje zdrowe diety w bardzo atrakcyjnych cenach, a przez to z pewnością zaspokoją wymagania nawet najbardziej wybrednych użytkowników. Twórcy portalu stworzyli nawet aplikację mobilną, aby ułatwić dostęp z każdego punktu na ziemi do własnej diety, nie ważne czy znajdujesz się w pracy, czy na zakupach. Skrupulatne trzymanie się diety staje się dzięki temu o wiele prostsze. Warto więc zaufać specjalistom i już teraz zacząć wczesną profilaktykę przeciwnowotworową razem z DIETMAP.PL