Jogurtowe ciasto czekoladowe to pyszna propozycja babki wielkanocnej. Ciasto jest niezwykle esencjonalne i wilgotne i baaardzo czekoladowe. Całości dopełnia polewa z gorzkiej czekolady. Pamiętajmy tylko, aby składniki były wcześniej wyjęte z lodówki, aby osiągnąć temperaturę pokojową. Wtedy babka na pewno nam się uda. Świetna do kawy lub na wieczorną przegryzkę.

Jogurtowe ciasto czekoladowe – przepis

Składniki:

125 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka jogurtu lub maślanki
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao

polewa czekoladowa:

100 ml śmietanki
100 g czekolady (70% kakao)

Wykonanie:

Aby ciasto się udało ważne, aby wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać – bardzo ważny etap, które nie wolno pominąć.

Masło utrzeć, dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka i dalej miksować. Do gotowej masy dodawać mąkę z kakao, sodą i proszkiem na zmianę z jogurtem i wymieszać wszystko lekko łyżką, tylko do połączenia składników.

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ja użyłam formy silikonowej, więc nie trzeba jej smarować. Przełożyć ciasto – jest bardzo gęste, ale spokojnie – takie ma być.

Piec w temperaturze 150°C przez 45 – 60 minut. Warto sprawdzić patyczkiem czy nie jest płynne. Wyjąć z piekarnika i otudzić.

Posiekaną czekoladę zalać śmietanką i podgrzewać do rozpuszczenia6. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Gotową polewą ozdobić wystudzone jogurtowe ciasto czekoladowe.

Smacznego.