Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami jest bardzo prosta do wykonania, niezwykle aromatyczna a mięso rozpływa się w ustach.
Doskonała na świąteczny obiad lub przyjęcie.
Kaczka pieczona z jabłkami – przepis
Składniki:
1 kaczka w całości świeża
2 kg jabłek (powinny być twarde i lekko kwaskowe)
olej
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
majeranek
olej rzepakowy
Wykonanie:
Kaczkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i porcjujemy. Każdy kawałek dokładnie oprószamy przyprawami. Zalewamy olejem tak aby pokrył w całości kawałki mięsa i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia umyte jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne.
Kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy ćwiartki jabłka i pieczemy kolejne 30-40 minut. I gotowe.
Kaczka pieczona z jabłkami fantastycznie komponuje się z ziemniaczkami (z wody lub opiekanymi) oraz modrą kapustą.
Smacznego.