Kanapeczki czosnkowe to wyrazisty ciemny chlebek żytni z pastą serowo-czosnkową i do tego chrupiący orzech włoski – połączenie idealne. Znakomity pomysł na imprezę. Wszelkiego rodzaju kanapeczki na imprezy warto podawać na żytnim chlebie, pumperniklu, krakersach czy chrupkim pieczywie. Pomysłów jest co nie miara, zadbajmy tylko aby to co najważniejsze w przepisie czyli to co na wierzchu było pyszne, a kompozycja smakowała grała ze sobą w każdym calu.

Kanapeczki czosnkowe – przepis

Składniki:

chleb żytni
30 dkg sera żółtego łagodnego w kostce (Gouda, Edamski, Podlaski)
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
kilkanaście połówek orzechów włoskich
natka pietruszki do dekoracji
sól
pieprz

Wykonanie:

Chlebek kroimy na małe kwadraciki lub wycinamy kółka i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Ser żółty trzemy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy dokładnie składniki na pastę. Małą łyżeczką układamy farsz na chlebie.

Na wierzch każdej kanapki układamy połówkę orzecha włoskiego i dekorujemy ziołami. Szybka przekąska gotowa.

Smacznego.