Kanapeczki z łososiem to świeżutka bagietka, serek śmietankowy (najlepszy domowy – naturalny lub czosnkowy), wyrazisty, słonawy łosoś wędzony i odrobina koperku. Super propozycja na imprezę. Łatwe, szybkie i na jeden kęs. Czy można im się oprzeć? Na moich imprezach znikają z talerza w okamgnieniu i nie nadążam z ich dorabianiem. Ale są tak proste do wykonania, że to czysta przyjemność. Cieszę się, gdy coś tak bardzo smakuje moim gościom :)


Kanapeczki z łososiem – przepis

Składniki:

bagietka pszenna
30 dkg łososia wędzonego w plastrach lub kawałku
1 serek śmietankowy puszysty typu Almette lub Turek
świeży koperek
sól
pieprz

Wykonanie:

Bagietkę kroimy na małe kromeczki i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Serkiem śmietankowym smarujemy każdą kanapeczkę dość grubo. Plastry łososia kroimy na w miarę równe paseczki. Na każdej układamy pasek łososia i dekorujemy świeżym koperkiem.

Zamiast bagietki pszennej możemy użyć pumpernikla o dość charakterystycznym smaku lub krakersów. Kanapeczki z łososiem to propozycja obowiązkowa na każdym spotkaniu ze znajomymi. Nie zapominajcie o tym przepisie.

Ta propozycja sprawdzi się także na wigilijnym stole.

Smacznego.