Czasem zdarza się, że znajomi wpadną na piwko, uprzedzając o tym 15 minut wcześniej (o ile nie stoją pod drzwiami). Na szczęście prawie zawsze mam w lodówce śledzie. I myk – parę minut kanapeczki ze śledziem, z cebulką i kaparkiem gotowe. Goście zadowoleni i ja spokojna, bo nie lubię pustego stołu nawet podczas krótkiego spotkania przy kawie czy piwku. No, ale jak sami wiecie takie szybkie przekąski tj. kanapki są najlepsze. Polecam zrobić ich sporo, świetnie sprawdzą się też jako przekąska na planowaną imprezę, jako zakąska do mocniejszych trunków.

Kanapeczki ze śledziem – przepis

Składniki:

kilka filetów śledziowych marynowanych – u mnie z suszonymi pomidorami i bazylią
czerwona cebula
kapary
masło
ciemne pieczywo (np. z tego przepisu)

Wykonanie:

Chleb kroimy na małe kromeczki (prostokątny na kromki, które dzielimy na cztery). Każdą kromeczkę smarujemy lekko masłem. Śledzie kroimy i kawałki wielkości kromeczek chleba. Układamy po jednym kawałku na chlebie. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Układamy kilka na śledziu. Każdą kanapeczkę dekorujemy kaparem. I imprezowe kanapeczki ze śledziem gotowe. Szybko, pysznie i idealnie do winka czy piwka dla niezapowiedzianych gości.

Smacznego.