Jedną z najszybszych przekąsek na imprezę są bez wątpienia kanapki. Wiem, że często szukanie inspiracji i ja także często na szybko wymyślam połączenie jakichś składników, aby zrobić coś dobrego dla moich gości. Tym razem postawiłam na mega prostotę –  kanapki z pastą z łososia. Prosta i szybka pasta na świeżym chlebku a do tego chrupiący kwaskowy kapar. Bardzo fajna kanapka na imprezę.

Kanapki z pastą z łososia – przepis

Składniki:

300 g łososia wędzonego na ciepło (u mnie brzuszki z łososia)
1 opakowanie serka śmietankowe (Turek, Almette itp.)
pół pęczka koperku
pieprz świeżo mielony
kapary z zalewy (najlepiej z ogonkami)
świeża bagietka/podłużny chleb

Wykonanie:

Łososia dokładnie obieramy ze skóry i ości. Wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na pastę. Pieprzymy do smaku (sól dodajemy jeśli potrzeba, ale wędzony łosoś jest słony). Dodajemy posiekany koperek, mieszamy wszystko.

Chleb kroimy na kromki, nakładamy sporą ilość pasty z łososia i dekorujemy kaparami. Kanapki z pastą z łososia podajemy np. do białego wina. To też fajna propozycja na kolację.

Smacznego.