Pochodzę z tej epoki, że dobra impreza kojarzy mi się w pewnymi klasykami na stole. Sałatka jarzynowa to taka podstawa (właśnie sobie uświadomiłam, że nie mam jej jeszcze na blogu, obiecuję poprawę :)), jajka w majonezie lub klasyczne polskie koreczki. 4 składniki, 5 minut roboty i cały talerz małych ślicznych koreczków. Dziś, gdy na imprezy przygotowujemy wymyślne przekąski nieco zapomniane, ale warto sobie ten przepis odkurzyć.



Klasyczne polskie koreczki – przepis

Składniki:

kabanosy – dowolne, ulubione, najlepiej te grubsze
ser żółty – np. gouda, edamski, podlaski
ogórki konserwowe
papryka – świeża lub marynowana

dodatkowo: wykałaczki

Wykonanie:

Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, ser w kostkę. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Nasze 4 składniki nadziewany na wykałaczki tworząc niewielkie klasyczne polskie koreczki – takie na jeden kęs. Koreczków nie musimy niczym doprawiać – to takie zestawienie smaków, które nie wymaga doprawiania.

Klasyczne polskie koreczki robi się w mig. Są idealne na wieczór do piwa czy wina, albo jako przekąska dla znajomych np. na mecz czy dobry film.

Smacznego.