Lubicie arbuzy? Ja uwielbiam. Są pyszne, soczyste, słodkie i orzeźwiające. Kilka dni temu jedząc arbuza wpadłam na pomysł zrobienia koktajlu arbuzowego z miąższu słodkiego arbuza. To był strzał w dziesiątkę. To super napój na gorące dni. No i bez pestek. Owszem, jest trochę zabawy przykrojeniu i oczyszczaniu owocu z pestek – ale warto. Moja wersja jest z dodatkiem niedużej ilości alkoholu, oczywiście można zrobić bez. Polecam – świetny koktajl arbuzowy na letnie przyjęcie.

Koktajl arbuzowy – przepis

Składniki:

1 duży dojrzały arbuz
1 szklanka prosecco lub innego lekkiego wina (ewentualnie wina musującego)

Wykonanie:

Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na kawałki usuwając pestki (wiem, trochę żmudna praca). Wrzucamy do miksera/blendera. Dodajemy wino (w wersji bezalkoholowej nie dodajemy nic) i miksujemy na koktajl arbuzowy. Chłodzimy w lodówce i podajemy na przyjęciu. Koktajl arbuzowy tworzy warstwy – na dole sok, a wyżej smakowity zmiksowany miąższ – mmm pycha :)

Smacznego.