O kaszy jaglanej pisałam już jakiś czas temu. Jest to jedna z moich ulubionych kasz i składnik wielu potraw, także na słodko. Dziś przepyszne i super zdrowe połączenie – kasza jaglana i truskawki. Smaczny i pożywny koktajl truskawkowo-jaglany, idealny na śniadanie lub podwieczorek.

Koktajl truskawkowo-jaglany – przepis

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
300 g świeżych truskawek (zimą można użyć mrożonych)
300 ml mleka (polecam domowe mleka roślinne)
do smaku – miód lub cukier trzcinowy

Wykonanie:

Kaszę gotujemy do miękkości i studzimy. Wrzucamy do miksera/robota kuchennego, dodajemy umyte i odszypułkowane truskawki, mleko i miód. Miksujemy na bardzo gładki koktajl truskawkowo-jaglany. Chłodzimy w lodówce.

Doskonały do pracy na śniadanie, super przekąska dla dzieci i ciekawy przepis dla wegan i wegetarian.

Smacznego.