Pewnie nie jeden z nas czeka na wiosnę/lato i sezon truskawkowy. Przez cały rok można dostać u nas truskawki hiszpańskie, które ładnie pachną, ale nie smakują zbyt dobrze. Wiadomo przecież, najlepsze truskawki to truskawki z Polski. Zimą musimy posiłkować się truskawkami mrożonymi, ale nic w tym złego. Mrożone truskawki są pyszne i soczyste.

Dziś przepis na pyszny, gęsty i sycący koktajl truskawkowy. W sam raz na miły początek dnia. Bardzo zdrowy początek dnia.

Koktajl truskawkowy – przepis

Składniki:

pół kilograma truskawek (zimą mrożonych)
1 litr jogurtu naturalnego (można dać mniej, wtedy koktajl będzie bardziej truskawkowy)
miód do smaku

koktajltruskawkowy

Wykonanie:

Truskawki płukamy (nie moczymy i pamiętamy o kolejności – najpierw płukanie, później usuwanie szypułek) i usuwamy szypułki. Truskawki miksujemy blenderem lub malakserem na mus. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dosładzamy do smaku miodem. Zamiast jogurtu można użyć mleka krowiego, roślinnego np. kokosowego lub migdałowego, kefiru lub nawet śmietany, w zależności od upodobań. Mi jednak najbardziej smakuje wersja z jogurtem.

Smacznego.