Każdy z nas lubi, gdy zjadane posiłki apetycznie wyglądają. Ładne dla oka potrawy wydają się być smaczniejsze. Czasem wybieramy wielobarwne połączenia jak zupa jarzynowa, czy dania główne z sałatkami, innym razem sięgamy po jednobarwne potrawy. Pomidorowa to czerwień, rosół – żółć, barszcz – purpura. Co, jeśli mamy ochotę na zieloną zupę? Ogórkowa to dobre rozwiązanie, ale jeśli preferujemy mniej kwaśne zupy, lepiej sprawdzi się brokułowa.

brokułowa
Możliwości brokułowe

Brokuł jest bardzo uniwersalnym warzywem. Możemy go wykorzystywać zarówno do tworzenia dań głównych np. spaghetti z brokułami i serem, jak i używać jako dodatek do nich – gotowane brokuły z sosem śmietanowo – czosnkowym czy serowym. Warzywo to jest też świetnym składnikiem zup. Brokuł możemy dodać do kolorowej zupy jarzynowej, jak i stworzyć z niego pyszny wiosenny chłodnik. Popularne są też kremy z brokułów, które możemy podawać solo bądź z wybranymi dodatkami. Więcej inspiracji na brokułowe kremy znajdziesz na stronie https:/zakochanewzupach.pl/tag/krem-z-brokulow/.

Brokuł. A na dodatek…

Urozmaiceń do kremów brokułowych jest naprawdę sporo. Począwszy od klasycznych zestawień takich jak makaron czy paluchy z ciasta francuskiego, przez grzaneczki, skończywszy na bardziej kreatywnych rozwiązaniach. Do nich możemy zaliczyć np. faszerowane pieczarki czy groszki ptysiowe. Z brokułem dobrze komponuje się również jajko. To możemy podawać klasycznie – ugotowane na twardo bądź nieco bardziej urozmaicić ich formę i przyrządzać jajka w koszulkach.

Innym dodatkiem, który świetnie przełamuje delikatny smak brokuła jest ser. Do kremów brokułowych idealnie sprawdzą się sery żółte, które rozpuszczą się pod wpływem temperatury, ale też sery pleśniowe. Nadają one zupie bardziej wyrazistego i charakterystycznego smaku. Jeśli ser nie jest naszym ulubionym dodatkiem, możemy sięgnąć po jeszcze inną alternatywę. Z brokułami dobrze komponują się też bakalie, a konkretniej orzechy. Delikatne połączenia to krem brokułowy z płatkami migdałów bądź orzeszkami piniowymi.

Oblicza zielonego talerza

Zielone zupy mogą przybierać różne formy. Wszystko zależy od składników, które wykorzystamy do ich stworzenia, jak i formy podania. Bazą do zielonej zupy może być nie tylko brokuł czy ogórki kiszone, ale też np. groszek, z którego możemy ugotować pyszną zupę – krem. Inne propozycje to szpinak czy szczaw, które idealnie komponują się z jajkiem. A Ty – jaką zieloną zupę wybierasz?