Kompot z suszu teoretycznie można przygotować o dowolnej porze roku. Jednak jego smak przywołuje wspomnienie świąt i kojarzy się z wigiiją wieczerzą. Nie każdy lubi ten specyficzny „przydymiony smak, ale polecam go po świątecznym obżarstwie gdyż świetnie wspomaga trawienie.

Kompot z suszu – przepis

Składniki

20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
5 dag suszonych gruszek
1 pomarańcza
1 cytryna
kawałek kory cynamonu
7 goździków
mielony kardamon
miód do smaku
świeży imbir

Wykonanie:

Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.  Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Dodać cynamon, goździki i kardamon. Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pkroić w plastry. Dodać pod koniec gotowania. Doprawić świeżym imbirem (startym) i miodem.

Kompot z suszu mocno schłodzić i podawać w szklanym dzbanku.