Konfitura z żurawiny to fantastyczny dodatek – do mięs, serów, herbaty.

Słodka, lekko cierpka i kwaśna, bardzo charakterna.

Konfitura z żurawiny – przepis

 Składniki:

1/2 kg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
200 g cukru
pół szklanki wody
1 średnie jabłko
pół cytryny

Wykonanie:

Żurawinę dokładnie umyć i wrzucić do garnka o grubym dnie (aby uniknąć przypalenia konfitury) – możemy także podzielić żurawinę na  2 części i zacząć smażenie jednej a po około 15 minutach dodać resztę, wtedy część owoców będzie w całości w naszej konfiturze.

Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować szczoteczkę. Z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Do żurawiny dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, starte jabłko i wodę. Smażyć około 40-45 minut na wolnym ogniu, do zgęstnienia konfitury.

Gorącą konfiturę z żurawiny wlewać do czystych i suchych słoiczków, zakręcić i od razu odwracać do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.