Koperty francuskie z sosem bolońskim to kolejna propozycja przekąski, jeśli zostanie nam sos ze spaghetti czy lazanii, albo chcemy przygotować dużą ilość przekąsek na imprezę. Jak już wiecie sos przygotowuje się długo i powoli.  Ale efekt jest tego wart. A potem z tymże sosem możemy poszaleć. Zresztą sami spróbujcie. Ten przepis sprawdzić się np. jako sylwestrowa przekąska ale także na romantyczną kolację lub piknik.

Koperty francuskie z sosem bolońskim – przepis

Składniki:

sos boloński (zobacz przepis)
ciasto francuskie
pomidory
zioła prowansalskie
sól

Wykonanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego kwadraty. na środku każdego kwadratu układamy łyżkę sosu bolońskiego (sos jest gęsty, nie powinien wypłynąć) – najlepiej nakładać wcześniej schłodzony sos, będzie łatwiej. Każdy kwadrat ciasta zawijać w koperty – wszystkie robi zaginać do środka. Na środku koperty układać plastry pomidora. Posolić i posypać ziołami prowansalskimi.

Koperty francuskie z sosem bolońskim zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż zrobią się złote. Podajemy nasze pyszne przekąski na stół. Bardzo smaczne są także na zimno, zatem śmiało możemy je zapakować np. na piknik lub zabrać do znajomych na przyjęcie.

Smacznego.