Przepis na caprese już znacie, a jak nie znacie to znajdziecie tutaj (klik). Klasyczne caprese możemy też podać w nieco innej formie tzn. koreczków. A, że koreczki to jedna z najpopularniejszych i najczęściej robionych przekąsek na imprezę, to myślę, że ta opcja Wam się spodoba. W zasadzie nie ma tu wiele roboty, a patera lub półmisek ślicznych kolorowych koreczków spodoba się Wam i Waszym gościom. Koreczki caprese robi się moment, z 3 składników, więc liczę, że przypadną Wam do gustu.

Koreczki caprese – przepis

Składniki:

małe pomidorki (koktajlowe, cherry, truskawkowe itp.)
mozarella
świeża bazylia
sól
pieprz

dodatkowo: wykałaczki

Wykonanie:

Pomidorki kroimy na pół (w poprzek). Lekko solimy i pieprzymy. Mozarellę kroimy na kosteczkę wielkości połowy pomidorka. Z bazylii wybieramy nieduże listeczki. Na wykałaczkę nabijamy listek bazylii, górną część pomidorka, mozzarellę i dolną część pomidorka, miąższem w dół (aby koreczek stabilnie stał).

Koreczki caprese podajemy na paterze lub półmisku.

Smacznego.