Jedna z najszybszych przekąsek na imprezę to koreczki z winogron i gorgonzoli. Proste i smaczne. Bardzo często robię te koreczki, gdy zapraszam znajomych na degustację wina. Są idealne. Malutkie, takie na jeden kęs. Świetnie sprawdzą się jako przekąska sylwestrowa. Winogrono, gorgonzola i chrupiący orzech włoski świetnie się ze sobą komponują.

Koreczki z winogron i gorgonzoli – przepis

Składniki:

czerwone winogrona
gorgonzola lub inny ser pleśniowy
orzechy włoskie

dodatkowo: wykałaczki

Wykonanie:

Winogrona myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy połówkę winogrona, orzecha włoskiego i gorgonzolę oraz drugą połówkę winogrona, rozcięciem w dół, aby koreczek stabilnie stał. Układamy na ładnym półmisku lub talerzu.

Smacznego.