Kostka malinowa to lekkie jak chmurka ciasto z dodatkiem świeżych malin i konfitury malinowej. Pomału kończy się sezon malinowy, więc do doskonały czas, aby uzupełnić zapasy konfitury malinowej na takie pyszności ja to ciasto. To takie zamknięcie lata w słoiku. Kostka malinowa to też bardzo proste ciasto i jakże efektowne. Jeśli lubicie maliny to coś dla Was – delikatne, słodko-kwaskowe, puszyste. Cudo.

Kostka malinowa – przepis

Składniki:

biszkopt:

3 jajka
70 g cukru
1 łyżka wody
80 g mąki pszennej

warstwa malinowa:

750 g konfitury malinowej (najlepiej domowej)
2 galaretki malinowe
400 ml wody

malinowa pianka:

3 szklanki mleka
3 opakowania śnieżki
3 galaretki malinowe
500 ml wody
1 opakowanie malin 250-300 g
świeża mięta

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy wodę i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy prostokątnej ok. 25×35 cm wyłożenej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 17-20 minut. Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do konfitury i dokładnie mieszamy. Rozkładamy warstwę malinową na wystudzonym biszkopcie i chłodzimy w lodówce.

Trzy pozostałe galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą zimne ubijamy mleko ze śnieżkami na sztywno i dodajemy galaretkę szybko miksując. Następnie dodajemy świeże malin i delikatnie mieszamy. Wylewamy piankę malinową na ciasto wyrównując naszą kostkę malinową.

Całość chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i miętą.

Smacznego.

Do sesji zdjęciowej użyłam dekoracje znalezione m.in. na Westwing.pl.