Skoro są grzyby to nie mogę nie zrobić pysznego kremu z borowików. Może ostatnio sporo zup, ale ta szybka zupa krem to idealna na przystawkę na przyjęcia. Podana w małych filiżankach lub miseczkach, udekorowane plasterkiem borowika smażonego na maśle prezentuje się znakomicie i smakuje wybornie. Krem z borowików to świetny początek imprezy.

Krem z borowików – przepis

Składniki:

kilka ładnych borowików
2 cebulki szalotki
2 ząbki czosnku
bulion warzywny lub grzybowy
pół szklanki wina białego wytrawnego
masło lub oliwa
sól
pieprz
rozmaryn suszony
śmietanka 12/18% (można użyć wegańskiej)

Wykonanie:

Szalotki i czosnek drobno siekamy. Podduszamy na maśle lub oliwie, aż się zeszklą. Grzyby myjemy, kroimy w kostkę (1-2 grzybki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Dodajemy wino i odparowujemy. Zalewamy bulionem (tylko do wysokości ilości grzybów) i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Zupę miksujemy na krem z borowików. Gęsty, aksamitny, wyrazisty w smaku, mocno grzybowy. Do zupy dodajemy odrobinę śmietanki.

Na początku zostawiliśmy 1-2 grzybki. Pokrójmy je wzdłuż na plasterki. Na patelni podgrzejmy masło i krótką chwilę przysmażmy grzyby na złoto.

Krem z borowików rozlewamy do małych miseczek lub filiżanek i dekorujemy złotymi grzybkami. Podajemy od razu.

W wersji wegańskiej i wegetariańskiej używamy oczywiście odpowiednio śmietanki i masła wegańskiego (lub zamiast masła oliwy).

Smacznego.