Wyhodowałam w tym roku w swoim ogródku groszek cukrowy. Nie wierzyłam, że coś z tego będzie a jednak – urosły piękne krzaczki. Z tego powodu postanowiłam zrobić krem z groszku cukrowego z mascarpone – czyli kremową, aksamitną, gęstą zupę.

Zielony groszek to zdrowe warzywo, którego nie powinno zabraknąć w każdej diecie. Posiada tak wiele dobroczynnych właściwości, że nie sposób wymienić wszystkich. Dlatego ogólnie napiszę – jedzmy groszek.

Krem z groszku cukrowego z mascarpone – przepis

Składniki:

1 kg groszku cukrowego
1 duża cebula
4 ziemniaki
łyżeczka masła
łyżka mascarpone
sól
pieprz
liść laurowy
3 ziela angielskie

Wykonanie:

Groszek cukrowy łuskamy. Kilka sztuk możemy pozostawić w całości do dekoracji i krótko zblanszować we wrzątku.

Cebulę kroimy dość drobno. W niedużym garnku na łyżeczce masła szklimy cebulę. Solimy i pieprzymy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. Zalewamy wody tylko do wysokości warzyw. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy groszek i gotujemy do miękkości. Wyławiamy ziele i liść laurowy.

Zupę miksujemy na gęsty krem. Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy do osiągnięcia kremowej zupy. Jeśli jest to koniecznie dodajemy odrobinę wody. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z groszku cukrowego z mascarpone dekorujemy pozostawionymi strączkami.

Dawno nie jadłam tak aksamitnej w smaku zupy. W domu zgodnie stwierdziliśmy, że to nasza ulubiona zupa-krem. Spróbujcie i Wy.

Smacznego.