Naszło mnie na coś lekkiego i pikantnego. A że jestem fanką zup to pomyślałam o czymś niecodziennym. Tak wpadłam na pomysł by wykonać krem z kukurydzy z chili. Pikantna a jednocześnie kremowa i aksamitna zupa-krem z kukurydzy. W mojej wersji dodałam trochę masła, ale możecie użyć oleju roślinnego lub oliwy i zupa będzie iście wegańska :) To ciekawa propozycja na chłodne wieczory, smakiem przypominająca letnie popołudnia nad morzem (i gotowaną kukurydzę na plaży).

Krem z kukurydzy z chili – przepis

Składniki:

1 puszka kukurydzy konserwowej
2 ziemniaki
pół papryczki chili
1 łyżka masła
szczypta czarnuszki (opcjonalnie)
bulion warzywny
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta mielonego chili
sól
pieprz

Wykonanie:

Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Na łyżce masła podsmażamy kukurydze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kukurydzy i zalewamy bulionem (lekko powyżej wysokości warzyw). Doprawiamy solą, pieprzem, mielonym chili, papryką, imbirem i kurkumą. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Gotujemy do miękkości jakieś 30 minut. Gorącą zupę miksujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawami do smaku – zupa ma być pikantna. Krem z kukurydzy podajemy z posiekaną świeżą papryczką chili i np. czarnuszką.

Świetna rozgrzewająca zupa na każdą porę roku.

Smacznego.