Krem z białych szparagów już był czas na krem z zielonych szparagów. Póki są dostępne warto korzystać z ich wartości jak najczęściej. Zielone szparagi wizualnie są ładniejsze i bardzie apetyczne. W tej wersji zupy do zrobienia kremu użyłam łodyg, a główki szparagów pozostawiłam w całości. Wyszła pyszna i intensywnie zielona zupka, którą doprawiłam tartym parmezanem. Czego chcieć więcej?

Krem z zielonych szparagów – przepis

Składniki:

0,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (ja użyłam bulion, który ugotowałam do zupy czosnkowej)
1 pęczek zielonych szparagów
sól
pieprz
cukier
łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Szparagi oczyszczamy – nie trzeba ich obierać, wystarczy odkroić zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucamy szparagi i na wolnym ogniu gotujemy 10-15 minut. Dodatek cukru do wody sprawi, że szparagi będą miały intensywny zielony kolor. Szparagi odcedzamy. Kroimy je na mniejsze kawałki, pozostawiając główki w miseczce.

Do gorącego bulionu wrzucamy szparagi, blendujemy na krem i doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Krem z zielonych szparagów rozlewamy do kubeczków lub miseczek (wychodzą nieduże 2-3 porcje). Główki szparagów układamy na wierzchu kremu i posypujemy startym parmezanem.

Świeża i lekka zupa, idealna jako przystawka na wiosenne przyjęcie.

Smacznego.