Oprócz uszek i pierogów robimy też na Wigilię krokiety z kapustą i grzybami. Te robimy zawsze sporo wcześniej. Można je zamrozić, a w wieczór wigilijny podpiec w piekarniku. Moja mama krokiety obtacza przed mrożeniem w bułce tartej. Ja lubię też wersje bez panierki. Moje krokiety są dość duże i pełne nadzienia. I nadają się na kolację (można wyjąć w każdej chwili z zamrażarki) lub jako dodatek do barszczyku na imprezie. Uwielbiam 😀

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis

Składniki na około 10-12 krokietów:

farsz:

500 g kiszonej kapusty z marchewką (jeśli mamy bez to dodatkowo 1 marchewka)
400 g suszonych grzybów
2 cebule
olej lub smalec (w wersji niezbyt postnej)
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa

ciasto:

1 l mleka
odrobina wody gazowanej
1 jajko
około 2,5 szklanki mąki (ciasto nie może być za gęste, naleśniki muszą być cienkie)
szczypta soli
łyżka oleju

Wykonanie:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Olej do smażenia rozgrzać na patelni i smażyć bardzo cienkie naleśniki (ilość naleśników zależy od użytej wielkości patelni).

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby na wolnym ogniu około 20-30 minut. Studzimy.

Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Jeśli kapusta jest bez marchewki to 1 marchewkę obieramy i ścieramy do kapusty i gotujemy razem z nią. Następnie dokładnie odsączamy i odciskamy wodę. Siekamy na drobno i wrzucamy do miski.

Grzyby odsączamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do kapusty.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Na oleju lub smalcu smażymy cebulę na złoto. Solimy i pieprzymy. Dodajemy do kapusty i grzybów. Cały farsz dokładnie mieszamy. Dodajemy majeranek (sporo), odrobinę gałki muszkatołowej, sporo soli i pieprzu (próbujemy farsz, aby smak jak najbardziej nam odpowiadał).

Farsz nakładamy na naleśnik i ciasno zawijamy, uważając przy tym, aby naleśnik się nie porwał. Krokiety z kapustą i grzybami chłodzimy i przed podaniem podsmażamy na wolnym ogniu lub podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut.

Krokiety z kapustą i grzybami możemy zamrozić (po dokładnym wystudzeniu), najlepiej w pudełkach plastikowych. Wyciągamy je na 2 godziny przed planowanym podaniem i podpiekamy w piekarniku, aż będą ciepłe (jakieś 15-20 minut).

Smacznego.