Krokiety z pieczarkami – pyszne, gorące, doskonałe do czerwonego barszczu. Jedna z obowiązkowych pozycji na stole wigilijnym (na zmianę w krokietami z kapusta i grzybami). Krokiety to także nieodzowny element wielu wesel, przyjęć i innych imprez. Czy może być coś lepszego na imprezę niż krokiecik z pieczarkami o północy?


Krokiety z pieczarkami – przepis

Składniki:
ciasto:
1 l mleka
odrobina wody gazowanej
1 jajko
około 2,5 szklanki mąki (ciasto nie może być za gęste, naleśniki muszą być cienkie)
szczypta soli
łyżka oleju

farsz:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
masło

dodatkowo:
bułka tarta
vegeta
2 jajka do obtoczenia krokietów
olej do smażenia

Wykonanie:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Olej do smażenia rozgrzać na patelni i smażyć bardzo cienkie naleśniki.

Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i smażyć pieczarki z cebulą do miękkości. Dodać sól i pieprz.
Do miseczki wsypać bułkę tartą, a w drugiej rozbełtać jajka z wegetą. Naleśniki posmarować na całej powierzchni farszem i zawijać do środka. Każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Krokiety z pieczarkami oczywiście nie mogą obyć się bez czerwonego barszczu.

Smacznego.