Kruche babeczki z budyniem i malinami latem robię co kilka dni. Są lekkie, smaczne i owocowe. Zimą kojarzą mi się ze słonecznymi dniami. Idealne do kawy czy herbaty, na co dzień, od święta.

Kruche babeczki z budyniem i malinami – przepis

Składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy

krem budyniowy:

1 budyń waniliowy
200 ml mleka
100 g masła w temparaturze pokojowej

dodatkowo:

świeże maliny

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto kruche, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minium 30 minut. Po tym czasie wyjąć z folii, rozwałkować i wylepić foremki (używam silikonowych foremek do tartaletek więc nie trzeba ich smarować tłuszczem). Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzić.

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane w przepisie (czyli około 200 ml). Dokładnie wystudzić. Utrzeć go z masłem na gładki krem budyniowy.

Maliny przebrać, oczyścić. Babeczki nadziewać kremem budyniowym i dekorować malinami.

Kruche babeczki z budyniem i malinami to pyszny smak lata. Zimą możemy wykotzystać do przepisu inne owoce, np. mandarynki, pomarańcze czy winogrona.

Smacznego.