Uwielbiam orientalne smaki zatem kurczak w curry to danie, które przygotowuję często i chętnie.

Wykonanie jest bardzo proste, a smak nie do opisania. Czasami urozmaicam je jeszcze o ananasa, który nadaje potrawie słodkości.

Kurczak w curry – przepis

Składniki:

1/2 kg filetów z kurczaka
2 papryczki chili
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
marynowane pędy bambusa w cienkich paseczkach
puszka mleka kokosowego
oliwa
sól
pieprz
curry
cynamon

dodatkowo: ryż, surówka z białej kapusty, szczypiorek lub dymka

Wykonanie:

Papryczki chili, czosnek i obrany imbir siekamy w drobną kosteczkę. Jeśli lubimy mniej ostro z papryczek chili można usunąć nasionka. Na patelni rozgrzewamy  oliwę, wrzucamy warzywa i chwilę podsmażamy, mieszając. Ważne, aby ich nie przypalić. Po około 2 minutach wrzucamy oczyszczonego i pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka. Dodajemy sól, pieprz, curry i odrobinę cynamonu. Zmniejszamy ogień i smażymy przez chwilę, aż kurczak nie będzie surowy.

Gdy kurczak zacznie się przysmażać dodajemy mleko kokosowe i dusimy około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy pędy bambusa i doprawiamy do smaku w zależności od upodobań smakowych (ja wolę bardziej pikantnie).

Jak to zwykle bywa przy daniach kuchni wschodniej kurczak w curry komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty.

Smacznego.