Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to propozycja dla tych, którzy lubią na swoim stole odrobinę orientu.

Domowym sposobem można przygotować może nie oryginalne, może nie idealne ale na pewno pyszne danie.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym – przepis

Składniki:

ryż
200 g fileta z kurczaka
2 plastry ananasa z puszki lub pół szklanki świeżego
1 mała marchewka
2 łyżki pędów bambusa
2 pieczarki – opcjonalnie
pół cebuli
pół małej papryki czerwonej
4 łyżki cukru
5 łyżek octu
2 ząbki czosnku
papryka słodka mielona
odrobina świeżego lub mielonego imbiru
chilli mielone
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
olej
sok z limonki
świeża kolendra

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę. Filety oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodać do cebuli, podsmażyć. Warzywa pokroić w kostkę i dodawać wg kolejności: marchewka, pędy bambusa, pieczarki, papryka, ananas. Dodać koncentrat i lekko poddusić. Doprawić cukrem, octem, solą, pieprzem, chilli, czosnkiem i imbirem. Na koniec polać sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i podać do kurczaka.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to fantastyczna orientalna propozycja dla miłośników różnorodnych smaków. Warto dodać do niego kiełki sojowe lub dowolne inne kiełki (np. brokuła).

Smacznego.