Delikatny kurczak z warzywami na orientalną nutę to szybka potrawa na co dzień. Wystarczy kilkanaście minut, aby stworzyć pyszne danie w klimacie azjatyckim.

Często przyrządzam to danie bo jest proste, szybkie i niedrogie. A do tego pyszne. Gdyby pojawił się problem z warzywami – świeże można zastąpić paczką dobrego mixu chińskich warzyw z mrożonki.

Kurczak z warzywami – przepis

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 por
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 cebula dymka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
garść groszku cukrowego
pędy bambusa
dowolne kiełki
grzyby mun
mała puszka mleczka kokosowego
sól
pieprz
oliwa
sos sojowy
świeża kolendra

Wykonanie:

Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Kroimy na paseczki. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, papryczkę chili kroimy w kosteczkę wcześniej usuwając z niej pestki (chyba, że ktoś lubi bardziej ostrą wersję dania). Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Na oliwie przesmażamy czosnek, papryczkę i imbir.

Warzywa (papryka, marchewka) czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Pora kroimy w talarki. Groszek cukrowy w całości (możemy wcześniej zblanszować). Dodajemy na patelnię i obsmażamy. Po około 3-4 minutach obsmażania warzyw dodajemy kurczaka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym (z solą ostrożnie!). Dusimy wszystko przez chwilę. Następnie dodajemy grzyby mun, pędy bambusa, kiełki, mleczko kokosowe, zmniejszamy ogień i przez około 2 minuty zostawiamy, aby smaki się przegryzły.

Dymkę kroimy w talarki, kolendrę drobno siekamy. Gotowego kurczaka z warzywami posypujemy ziołami.

Kurczak z warzywami – idealny obiad na szybko.

Smacznego.