Mogę śmiało powiedzieć, że kurczaki Crunchy to aktualnie moja ulubiona przekąska. Przepis dostałam (po kilkudniowych przeprawach, zbliżających się do walki na noże – niekoniecznie kuchenne) od mojego Sąsiada Patryka, za co bardzo dziękuję. Gdy spróbowałam Jego wynalazku zakochałam się do razu (nie, nie w nim tylko w kurczaczkach). Kurczaki Crunchy są pikantne, chrupiące i lekkie, bo bez dodatku tłuszczu. Robi się je bardzo szybko a zjada jeszcze szybciej. Ja uraczyłam się nimi w towarzystwie świeżego miksu sałat i sosów – czosnkowego i chili. Palce lizać :) Musze się teraz jakoś zrewanżować i zaprosić Sąsiadów na dobrą kolację!

Kurczaki Crunchy – przepis

Składniki:

4 filety z kurczaka
1 jajko
pół szklanki mąki
szklanka płatków kukurydzianych z miodem
szczypta soli
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta pieprzu

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i lekko rozbijamy. Wkładamy do miski. Dodajemy musztardę francuską, sól, pieprz, mielony czosnek i paprykę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Teraz potrzebujemy 3 misek. W jednej rozbijamy jajko z odrobiną wody, w drugiej wsypujemy mąkę a w trzeciej kruszymy płatki kukurydziane z miodem. Następnie wyciągamy nasze kurczaki z lodówki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach tworząc pyszną chrupiącą skórkę.

Kurczaki Crunchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 40 minut (jeśli mniejsze kawałki kurczaka to krócej). Wyciągamy i podajemy tą pyszną przekąskę np. z domowym sosem czosnkowym.

Smacznego.