Kurki w śmietanie – smak jesieni.

Świeże, dorodne grzyby dobrze przyprawione są doskonałym daniem lub przekąską.

Kurki w śmietanie – przepis

Składniki:

1/2 kg świeżych kurek
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
gałązka koperku
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Kurki przebrać i bardzo dokładnie umyć. Większe grzyby pokroić na mniejsze części (chyba, że wolimy jeść całe kapelusze nawet dużych kurek)

W garnku lub wysokiej patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez około kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę. Podgrzać całość, ale nie doprowadzać do zawrzenia.

Kurki w śmietanie posypać świeżym posiekanym koperkiem.

Danie znakomite jako dodatek do mięs lub samo z chlebem. Doskonałe do białego wina.

Smacznego.