Lekka sałatka z kurczakiem i warzywami to moja propozycja na letni obiad lub kolację. W ramach konkursu Bonduelle postanowiłam pokazać Wam ten przepis i zachęcić Was do jej wykonania. Zajrzyjcie też na stronę www.warzywneinspiracje.pl gdzie znajdziecie też inne przepisy na dania z dodatkiem produków Bonduelle. A moją sałatkę możecie śmiało podać na najbliższym przyjęciu, grillu czy rodzinnej kolacji. Polecam – jest pyszna i bardzo prosta. A do tego super kolorowa.

Lekka sałatka z kurczakiem i warzywami – przepis

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 mała sałata rzymska lub lodowa
1 mała lub 1/2 dużej puszki kukurydzy Bonduelle
1 pomidor malinowy (lub zwykły)
1 ogórek zielony
7-8 rzodkiewek
kilka kromek ciemnego pieczywa
sól
pieprz
papryka słodka mielona
olej

sos: 2 łyżeczki musztardy np. Dijon, 6-7 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru lub miodu, sól, pieprz

skladniki

Wykonanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką w proszku. Odstawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni smażymy grzanki – chleb, najlepiej ciemny, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na rumiany kolor.

Pomidora i ogórka kroimy w kostkę. Kukurydzę Bonduelle odsączamy z zalewy. Rzodkiewkę kroimy w półplasterki. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki.

Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i energicznie potrząsając łączymy w sos – powinien być gęsty i aksamitny, a składniki dobrze połączone. Nie mieszamy sosu łyżeczką gdyż wtedy nie powstanie nam emulsja.

Wszystkie składniki sałatki i sos mieszamy ze sobą w misce lub układamy estetycznie w przezroczystym naczyniu, aby było widać wszystkie składniki, a sos podajemy osobno. Taka wersja bardzo podoba się moim domownikom i gościom – każdy nakłada co i ile chce i polewa sobie sosem. Lekka sałatka z kurczakiem i warzywami często gości u nas na stole. Jest naprawdę przepyszna.

Smacznego.


W parze z sałatką