Już niedługo lato i wyyyysokie temperatury. Dla mnie na gorący, upalny dzień najlepsza jest lemoniada. Zimna, kwaskowa, niezbyt słodka. Duża dawka płynów i witaminy C to samo dobro. Gdy użyjemy niedużą ilość cukru trzcinowego lub dobrego miodu otrzymamy pyszny i zdrowy napój. Idealny na letnie przyjęcie czy grilla.

Niedawno przywiozłam z Francji miód lawendowy. Cudowny aromat, bardzo słodki a jednocześnie kwiatowy smak, na prawdę niezwykły. Powiem Wam – do lemoniady pasował wyśmienicie. Jak będę miała okazję, przywiozę go sobie więcej.

Lemoniada – przepis

Składniki:

woda mineralna niegazowana (jeśli wolicie gazową to proszę bardzo :))
cukier trzcinowy /miód / syrop z agawy
3 cytryny
lód
kilka listków mięty

Wykonanie: 

Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy cukier lub miód/syrop z agawy (nie podaję proporcji, aby każdy słodkość wyważył samodzielnie według gustu).   Z 2 cytryn wyciskamy sok, a jedną kroimy w plastry. Dodajemy kostki lodu. Ewentualnie dosładzamy, jeśli zbyt kwaśna. Na koniec wrzucamy kilka listków mięty.

Oj taka lemoniada nie raz orzeźwiła mnie w letni dzień.

Smacznego.