A dziś na kolację letnia sałatka z arbuza i fety. Jako, że arbuzy są teraz bardzo słodkie i soczyste jemy je w dużej ilości. Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Szybko gasi pragnienie oraz uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie. Oprócz tego ma znakomity wpływ na przemianę materii oraz wspomaga pracę układu krążenia. A 100 g arbuza to 30 kcal. Arbuz zawiera także cytrulinę, dzięki której może także zwiększyć popęd seksualny czyli jest afrodyzjakiem :)

Połączenie słodkiego arbuza z wyrazistą fetą jest świetne. Do tego odrobina mięty dla aromatu i koloru i letnia sałatka gotowa.

Letnia sałatka z arbuza i fety – przepis

Składniki:

arbuz
feta (oryginalny ser grecki – nie polecam używać wyrobów fetopodobnych tzw. serów sałatkowych)
świeża mięta
sos balsamiczny
pieprz czarny świeżo mielony

opcjonalnie: kilka listków szpinaku baby

Wykonanie:

Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Fetę kroimy w nieco mniejszą kostkę (bardzo lubię fetę kozią, którą można dostać w kostkach w zalewie, jest pyszna, chociaż najlepsza tutaj jest zwykła feta w kostce). Miętę rwiemy na mniejsze kawałki lub siekamy. Nasze 3 składniki mieszamy delikatnie w misce. Opcjonalnie możemy dodać kilka listków szpinaku baby. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy sosem balsamicznym.

Letnia sałatka z arbuza i fety – orzeźwiająca przekąska na przyjęcie gotowa. Nie pozostaje nic innego jak tylko jeść.

Smacznego.