Malutkie łódeczki z cykorii a na nich świeże i chrupiące warzywa – pomidor, rukola, ogórek i czerwona cebula.

Do tego lekki winegret i kulki kolorowego pieprzu. Mniam. Opcjonalnie dodaj kosteczki fety, liście szpinaku lub suszone pomidory. Będzie pysznie.

Łódeczki z cykorii – przepis

Składniki:

cykoria – minimum 4 sztuki
pomidorki cherry
ogórek świeży
czerwona cebula
rukola/roszponka/sałata lodowa – według uznania
kolorowy pieprz – kulki

Sos:

oliwa z oliwek – 5 łyżek
sok z 1/4 cytryny
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy – opcjonalnie
sól
pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyj dokładnie, sałaty przebierz. Delikatnie odrywaj łódeczki cykorii i układaj na talerzu. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki, ogórka w kosteczkę, cebulę w piórka. Warzywa wymieszaj delikatnie w misce. Składniki na sos włóż kolejno do niewielkiego słoika. Zakręć i energicznie potrząsaj aż do wymieszania składników.

Dodaj sos do warzyw, ponownie delikatnie wymieszaj, aby sos je pokrył.

Układaj sałatkę delikatnie na łódeczkach cykorii. Na koniec posyp kulkami kolorowego pieprzu.

Smacznego.