Każdemu miłośnikowi ryb przypadnie do gustu łosoś w sosie chrzanowym. To znakomita propozycja zarówno na kolację jak i jako ciepła przekąska na imprezę. Idealnie sprawdza się jako potrawa wigilijna. Uwielbiam to połączenie smaku delikatnego łososia i kremowego ostrego sosu chrzanowego.

Łosoś w sosie chrzanowym – przepis

Składniki:

duży filet świeżego łososia (najlepiej bez skóry)
sól
pieprz
cytryna

sos:

4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki chrzanu tartego
odrobina cukru pudru

dodatkowo: pieprz ziarnisty np. czerwony
zioła do dekoracji

Wykonanie:

Filet z łososia oczyścić, delikatnie przy pomocy pensety usunąć ości, jeśli łosoś ma skórę można ją zdjąć nożem do ryb (można skórę zostawić). Filet podzielić na ładne równej wielkości kawałki. Każdy kawałek ryby opróczyć solą, pieprzem oraz polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na minium godzinę.

W zależności od upodobań łososia możemy usmażyć na oleju rzepakowym uprzednio obtaczając kawałki w mące lub upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu na papierze do pieczenia. W obu przypadkach ryba powinna osiągnąć piękny złoty kolor, ale pamiętajmy, aby smażyć lub piec łososia krótko (w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 5-7 minut).

Śmietanę i chrzan mieszamy w miseczce. Możemy wyregulować smak dodając więcej lub mniej chrzanu. Dla podkręcenia smaku dodajemy odrobinę cukru pudru.

Upieczonego/usmażonego łososia układamy na półmisku i polewamy sosem chrzanowym. Całość dekorujemy cytryną, ziarnistym pieprzem (czarnym, czerwonym lub zielonym) i świeżymi ziołami.

Łosoś w sosie chrzanowym najlepiej smakuje na ciepło, ale oczywiście można także zajadać go na zimno.

Smacznego.