Makaron z boczkiem i cukinią to „lżejsza” wersja popularnej carbonary. Dodatek cukinii w tym daniu sprawia, że nabiera ono zupełnie nowego smaku i pomimo boczku i sosu potrawa jest wyjątkowo świeża i daje wrażenie lekkości. Trochę zdrowia przemyconego do popularnego dania. A robi się je błyskawicznie – w czasie, gdy gotujemy makaron zdążymy przygotować sos. Proste i szybkie danie na ciepło na imprezę.


Makaron z boczkiem i cukinią – przepis

Składniki:

paczka makaronu farfalle (kokardki)
1 cukinia
boczek wędzony (polecam w plasterkach, około 150 g)
4 żółtka
200 ml śmietanki słodkiej minimum 18%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
parmezan lub cheddar
natka pietruszki

do dekoracji: pietruszka, kulki czerwonego pieprzu

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron ma być al dente (sprężysty i nierozgotowany). Należy pamiętać, aby nie przelewać makaronu wodą, bo wtedy sos będzie z niego spływał.

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach w całości ze skórką (odciąć tylko grube końce).

Na suchej patelni usmażyć na złoto pokrojony w drobną kostkę boczek (jeśli jest bardzo chudy można dać odrobinę oleju rzepakowego). Gdy zacznie się rumienić dodać cukinię i chwilę razem poddusić. Dosolić i dopieprzyć.

Żółtka rozbełtać, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać sosem boczek z cukinią i podgrzać, aż lekko zgęstnieje, odstawić. Posiekać natkę pietruszki i dodać do sosu. Dodać makaron i całość dokładnie wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce. Makaron z boczkiem i cukinią układać na talerzach, posypać startym serem i udekorować listkami pietruszki oraz kuleczkami czerwonego pieprzu dla kontrastu kolorystycznego (można pominąć).

Smacznego.