Makaron z serem to bardzo proste, szybkie i smaczne danie.

Gęsty i aromatyczny sos serowy z ziołami. Doskonały na kolację we dwoje lub na imprezę. W przepisie dodałam mięso, ale polecam też wersję bez mięsa z samymi serkami – także jest bardzo pyszne i bardziej klasyczny makaron z serem.

Makaron z serem – przepis

Składniki:

3 szklanki makaronu (np. penne)
1 szklanka bulionu
2 serki topione „Emmentaler”
400 g chudej szynki wieprzowej (świeżej)
1 gałązka rozmarynu
łyżeczka ziaren kolendry
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwa

Wykonanie:

Szynkę oczyścić i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić mięso. Podsmażyć. Posolić i popieprzyć. Zalać szklanką gorącego bulionu. Wrzucić serki topione i podgrzewać do czasu roztopienia serków. Dodać gałązkę rozmarynu i kolendrę. Gotować około 15 minut do zgęstnienia sosu.

Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Natkę posiekać. Makaron wymieszać z sosem serowym. Podawać posypane natką i obsypane pieprzem.

Smacznego.