Kolejna z propozycji zdrowych przekąsek, dla wegan i wegetarian a także dla dzieci to marchewki glazurowane w miodzie. Pyszne, lekko chrupiące marchewki z dodatkiem sosu czosnkowo-miodowego to świetna przekąska na co dzień i na imprezę. Najlepsze są do tej przekąski marchewki młode, jak najmniejsze – są wtedy bardzo słodkie i apetyczne.

Marchewki glazurowane – przepis

Składniki:

2 pęczki marchewek młodych z natką
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
sól
pieprz
sproszkowane chili (w wersji dla dzieci należy pominąć)

sos:
4 łyżki ciemnego sosu czosnkowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

Masło i miód rozpuścić w garnuszku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Marchewki dokładnie umyć, nie obierać i odciąć natkę zostawiając zgrabną końcówkę marchewki.

Marchewki osuszyć, ułożyć na blaszce i posmarować z obu stron glazurą. Wstawić do gorącego piekarnika – 190 stopni – na około 30 minut. W tym czasie można jeszcze raz posmarować marchewki glazurą.

Po upieczeniu marchewki glazurowane podajemy z dowolnym sosem. Ja przygotowałam sos smakowo pasujący do glazury czyli sos czosnkowo-miodowy. Sos do naszych marchewek robimy mieszając sos sojowy z płynnym miodem i drobno posiekanym czosnkiem. Podajemy wszystko na półmisku i zajadamy.

Smacznego.