Młoda kapusta zasmażana to kolejna z moich ulubionych wiosennych potraw. Mięciutka, rozpływająca się w ustach, maślana i świeża. Najlepsza w maju, gdy młoda kapusta jest najdorodniejsza i najtańsza. Ja uwielbiam ją jeść ze świeżutkim pieczywem, ale pyszna jest także np. z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

W mojej wersji jest kilka składników, ale polecam Wam też wersję zupełnie podstawową czyli kapusta na maśle z koperkiem. I tyle. Ale pyszna jest także np. z boczkiem.

Kapusta to bardzo wartościowe warzywo. Zawiera ona dużo witaminy C, A, a także B, E oraz wapń, fosfor, żelazo czy magnez. Warto ją zatem włączyć do swojej diety.

Młoda kapusta zasmażana – przepis

Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 marchewka
2 łyżki masła
150 g szynki
1 pomidor
1 dymka ze szczypiorkiem
1 pęczek koperku
sól
pieprz

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy i szatkujemy (drobno kroimy).Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę z marchewką umieszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy około 10 minut co chwilę mieszając. Pomidora obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dymkę drobno kroimy (i cebulkę i szczypiorek). Dodajemy wszystko do kapusty. Gdy kapusta zmięknie dodajemy masło i zasmażamy na nim kapustę. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy na sam koniec gotowania (2 minuty).

Odstawiamy do przestygnięcia lub jemy od razu. Osobiście uważam, że młoda zasmażana kapusta najlepiej smakuje po odgrzaniu (jak większość dań z kapusty).

Smacznego.