Koniec sierpnia, a upał nie odpuszcza. Cóż, trzeba sobie jakoś radzić. Jakiś czas temu w podobny gorący dzień, gdy miałam ogromną ochotę na kawę wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić mrożoną kawę malinową. Kawa, mleko, lód i świeże maliny – powiem Wam, że to super połączenie. Orzeźwiające, chłodzące w letni dzień. Taka kawa idealnie nadaje się dla gości – jako deser lub jako wariacja na temat kawy, którą przecież pije większość z nas. Zachęcam do spróbowania i podzielenia się ze znajomymi.

Mrożona kawa malinowa – przepis

Składniki na 2 szklanki:

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki gorącej wody
300 ml mleka zimnego
100 g malin
lód w kostkach
bita śmietana
mięta do dekoracji
opcjonalnie: cukier trzcinowy do smaku

Wykonanie:

Kawę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Jeśli lubimy możemy w tym momencie dosłodzić kawę. W robocie kuchennym zmiksować maliny, dodać kawę, mleko i kostki lodu. Zmiksować wszystko razem. W wysokich szklankach umieścić kostki lodu. Nalać kawę, na wierzch bitą śmietanę i udekorować mięta i świeżymi malinami. Pić spokojnie, bez pośpiechu, delektując się smakiem i pięknym, słonecznym dniem.

Smacznego.