Babeczki czekoladowe podbiją serce każdego. A przepis jest na tyle uniwersalny, że za każdym razem babeczki wychodzą puszyste i smakowite.

Muffiny robię bardzo często – dla rodziny, znajomych. Klasyczne, czekoladowe, orzechowe. Z różnymi dodatkami. Z kremem, lukrem, dżemem. Zawsze znajdzie się jakaś inspiracja. Jednak przepis podstawowy zawsze jest ten sam, gdyż sprawdza się od lat.

Muffiny czyli babeczki czekoladowe – przepis

Składniki:

sypkie:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

opcjonalnie: kakao jeśli chcemy, aby babeczki były czekoladowe

mokre:

1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
1 jajko
dodatki (do wyboru):

kawałki czekolady
kawałki krówki
kawałki Snickersa
rodzynki
pokruszony baton Corny (według mnie najlepszy)

Wykonanie:

Wymieszać osobno składniki sypkie i mokre, a następnie zmieszać sypkie z mokrymi. Połączyć z dodatkami i zostawić na chwilę.

Pieczenie:

20-30 minut w temperaturze 180°C w małych foremkach do babeczek

Te babeczki czekoladowe zawsze się udają. Polecam więc każdemu. Przepis ten jest też świetną bazą do wariacji z babeczkami na każdą okazję.

Smacznego.