Muffiny z kurczakiem to jedna z najpopularniejszych przekąsek na ciepło. Chociaż wyśmienite są także po wystygnięciu. To pierwsza zakąska po którą sięgają moi goście, gdy tylko pojawi się na stole. Mięciutkie babeczki z przepysznymi składnikami – kurczakiem, papryką, pieczarkami, kukurydzą. Z dodatkiem ziół i intensywnych przypraw. Doskonałe także w delikatniejszej wersji, świetnie sprawdzą się na dziecięce przyjęcie – możemy przemycić tu sporo warzyw. Nic dodać, nic ująć – trzeba spróbować.

Muffiny z kurczakiem – przepis

Składniki:

1 duży filet z kurczaka
2 łyżki kukurydzy z puszki
pół zielonej papryki
pół czerwonej papryki
2 pieczarki
1/2 cebuli
kilka gałązek natki pietruszki
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
papryka mielona
majeranek
kurkuma
1 ząbek czosnku

opcjonalnie: kawałek papryczki chili, tarty ser

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobno. Mieszamy wszystko w misce, dodajemy kukurydzę i opcjonalnie papryczkę chili.

Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawiamy przyprawami. Masą zalewamy kurczaka i warzywa i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozlewamy do foremek (polecam silikonowe) do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Muffiny z kurczakiem podajemy na ciepło lub po przestudzeniu w towarzystwie dowolnych dipów – pikantnego, czosnkowego, pomidorowe, barbeque itp.

Smacznego.